Ikäkaudet

Partiotoiminta on jaettu viiteen eri ikäkauteen:

Lisäksi lippukunnassa on aikuisia (yli 22-vuotiaita) partiojohtajia, joiden tehtävä on ennen kaikkea mahdollistaa nuorten toimiminen ryhmien johtajina sekä vastata esimerkiksi koulutuksesta, turvallisuudesta ja laadukkaan partio-ohjelman toteutumisesta.

Lue lisää eri ikäkausien toiminnasta alta!

Sudenpentuja ja samoajia Mammutti-kesäleirillä
Sudenpentuja ja samoajia Mammutti-kesäleirillä

Sudenpennut


Moni aloittaa partion heti ekaluokan aloitettuaan. Sudenpentujen ryhmät eli laumat kokoontuvat viikottain kololla ja tekevät yhteisiä retkiä pääkaupunkiseudulla sekä viikonloppuretkiä partiokämpälle. Vanhemmat sudenpennut retkeilevät myös teltoilla tai laavuilla. Sudenpennut oppivat tekemällä ja leikin kautta hyödyllisiä retkeily- ja erätaitoja. Sudenpennut tekevät ohjelmassaan erilaisia jälkimerkkejä, jotka koostuvat pienemmistä askelista.

Lauma pysyy mahdollisuuksien mukaan samana koko kolmivuotisen sudenpentuajan. Lauman koko on noin 10-20 sudenpentua. Sudenpentuja johtavat 18-22-vuotiaat vaeltajat sekä yli 22-vuotiaat aikuiset. Mukana johtamassa voi olla myös nuorempia laumanjohtajanapulaisia.

Vartiovuoren Tyttöjä Kilke-finnjamboreella
Vartiovuoren Tyttöjä Kilke-finnjamboreella

Seikkailijat


Seikkailijat kokoontuvat 10-15-hengen joukkueissa, joita johtavat vaeltajat ja samoajat. Seikkailijat opettelevat partiotaitoja, kuten ensiapua, solmuja ja rakentelua sekä retkeilevät paljon maastossa, kisoissa ja kämpällä.

Seikkailijoiden ohjelma koostuu ilmansuunnista ja väli-ilmansuunnista. Lisäksi ryhmät voivat tehdä valitsemiaan taitomerkkejä ja erikoistua esimerkiksi hiihtoon, partioheraldiikkaan, luonnontuntemukseen tai kalastukseen. Seikkailijat kokoontuvat kerran vuodessa yhteen ja kertaavat opittuja taitoja Sepeli-maastopelissä.

Eväiden paistoa nuotiolla
Eväiden paistoa nuotiolla

Tarpojat


Tarpojat kokoontuvat kerran viikossa kololle suorittamaan omaa ohjelmaansa: tarpojien ohjelma koostuu monipuolisista aktiviteeteista, jotka muodostavat puolen vuoden pituisia jaksoja eli tarppoja. Jokainen tarppo huipentuu majakkaan, joka esimerkiksi leiritarpossa on osallistuminen leirille. Tarpojat retkeilevät paljon maastossa ja osallistuvat partiotaitokilpailuihin aktiivisesti.

Tarpojaohjelmaan kuuluu myös KITT:it jotka ovat Koko Ikäkauden Tarpoja Tapaamisia. Tarpojille tulee tutuksi myös paussit. Ne sisältävät toiminnallisia ja pohdinnallisia harjoituksia itsestä, toisista ihmisistä, yhteiskunnasta ja monista muista nuoria askarruttavista asioista.

VarTy:jä vaeltamassa Hetta-Pallas-reitillä
VarTy:jä vaeltamassa Hetta-Pallas-reitillä

Samoajat


Samoajat ovat johtajaikäisiä partiolaisia, joiden ohjelma alkaa ryhmänohjaajakurssilla ja johtajaharjoittelulla. Suurimmalla osalla samoajista on jo oma ryhmä johdettavanaan tai muita tehtäviä eli pestejä lippukunnassa. Samoajat kokoontuvat epäsäännöllisen säännöllisesti kololla luotsiensa johdolla sekä retkeilevät esimerkiksi koko Vartiovuoren samoajien voimin.

Samoajia Korpitörmän maastossa
Samoajia Korpitörmän maastossa

Vaeltajat


Vaeltajaohjelma alkaa Suomi-projektilla, jossa tutustutaan johonkin uuteen paikkakuntaan ja sen partiolaisiin Suomessa. VarTy:t ovat käyneet Suomi-projekteilla esimerkiksi Haminassa, Vaasassa ja Rovaniemellä. Vaeltajien ohjelmaan kuuluu monipuolisesti erilaista tekemistä, jonka lisäksi vaeltajat retkeilevät maastossa ja kämpällä. Vaeltajat ovat usein avainpesteissä lippukunnassa ja sen hallituksessa, joten vaeltajaohjelman suorittaminen saattaa jäädä vähälle. Vaeltajaohjelmalla on kuitenkin paljon annettavaa myös oman pestin ohella.

Ikäkausivastaavien yhreystietohin

Lue lisää ikäkausista (Suomen Partiolaiset)
Lue lisää partio-ohjelmasta (Suomen Partiolaiset)