Usein kysyttyä

1. Kuinka paljon partio maksaa?
2. Kuinka paljon johtajat saavat palkkaa?
3. Onko kokouksissa aina pakko käydä?
4. Miten liittyä partioon?
5. Mistä saa huivin, paidan, jne?
6. Mitä varusteita pitää olla?
7. Saako kännykkä olla mukana?
8. Kokousaika ei sovi?
9. Saako rahat takaisin, jos ei pääsekään johonkin tapahtumaan vaikka on jo ilmoittautunut?
10. Saavatko vanhemmat rahaa lasten kuljettamisesta retkille?
11. Mitä partiovakuutus kattaa?
12. Militarismi?
13. Milloin pääsee viiden tähden kenraaliksi?
14. Minkä ikäinen on vanhempi johtaja?

1. Kuinka paljon partio maksaa?

Ollakseen mukana toiminnassa tulee jokaisen maksaa Suomen Partiolaisten jäsenmaksu n. 60 €. Jäsenmaksu on oltava maksettuna siksi, että se sisältää partiovakuutuksen retkiä, kokouksia ja muita partiotapahtumia varten.

Lippukunta kerää jäsenmaksua. Vuonna 2016 se on 10 €. Sillä kukin maksaa mm. vuoden mittaan saatavat merkit ja toimintaan liittyvät tarvikkeet. Toimintaa rahoitetaan myös omatoimisella varainhankinnalla sekä mm. kaupungin ja seurakunnan avustuksilla. Lippukunnan jäsenmaksu kerätään Suomen Partiolaisten jäsenmaksun kanssa samalla laskulla.

Vartiolaisten partiopaita maksaa n. 50 € ja sudenpentujen neule/college partioliikkeistä n. 20 €, huivi- ja merkkimaksu ovat yhteensä 25 €. Huivi- ja merkkimaksu maksetaan liityttäessä lippukuntaan. Hilpari-blogissa ja kololla myydään välillä vanhoja partiopaitoja.

Tavallisesti viikonloppuretket maksavat noin 10 € ja erikoisemmat retket ja leirit joskus vähän enemmän.

Partiouran alussa pärjää retkillä ihan tavallisilla ulkoiluvaatteilla, ja rinkan ja makuupussin voi yrittää lainata tutuilta. Jos partio tuntuu omalta harrastukselta saa varusteisiin upotettua suuriakin summia rahaa.

2. Kuinka paljon johtajat saavat palkkaa?

Partio on kaikille, niin sudenpennuille kuin johtajillekin, harrastus, eikä kenellekään makseta palkkaa. Myös johtajat maksavat päästäkseen mukaan toimintaan.

3. Onko kokouksissa aina pakko käydä?

Partiokokouksissa ei ole läsnäolopakkoa, mutta pyydämme aina ilmoittamaan, jos ei jostain syystä pääsekään paikalle! Tämä siksi, että osaamme suunnitella kokouksen ohjelman osallistujamäärälle sopivaksi. Tarkoitus kuitenkin olisi, että kokouksissa käytäisiin viikottain!

4. Miten liittyä partioon?

Jos olet 1.-3.-luokkalainen, ota yhteyttä sudenpentujen ikäkausivastaavaan. Jos olet 4.-6.-luokkalainen, ota yhteyttä seikkailijoiden ikäkausivastaavaan. Muussa tapauksessa ota yhteyttä lippukunnanjohtajaan. Täältä löydät yhteystiedot.

5. Mistä saa huivin, paidan, jne?

Oma johtaja tilaa huivin sinulle lippukuntamme huivi- ja merkkivastaavalta. Huivi- ja merkkimaksu aloittavalle partiolaiselle on 25 euroa, josta tulee lasku jälkikäteen huivin saatuasi. Maksu kattaa kaikki suoritettavat merkit partiotaipaleen aikana. Jos huivi häviää tai haluat uuden huivin, se maksaa 20 euroa. Paidan, vyön ja muut partiovarusteet voi ostaa Partioaitasta tai voi kysellä muiden partiolaisten pieniksi jääneitä paitoja. Muista ettet kuitenkaan voi ostaa sinistä paitaa.

6. Mitä varusteita pitää olla?

Mitkään varusteet eivät ole pakollisia, mutta kokouksissa olisi hyvä käyttää paitaa ja huivia. Paraatissa ja muissa virallisissa tilaisuuksissa täytyy lisäksi olla tummansininen (tai musta) polvipituinen hame, tummat siistit kengät sekä vartiolaisilla ruskeat ja sudenpennuilla siniset sukkahousut. Lisäksi voi olla partiovyö. Retkeilyvarusteista on lisää tietoa tällä sivulla.

7. Saako kännykkä olla mukana?

Kokouksissa puhelimen pitää olla kiinni, jotta se ei häiritse kokousta. Retkille ei kännykkää eikä muuta elektroniikkaa (esim. tabletti) saa ottaa mukaan, sillä partiovakuutus ei korvaa jos ne hajoavat. Eivätkä ne muutenkaan sovi retkille ja ne voivat häiritä ohjelmaa. Johtajalla on puhelin mukana hätätilanteita varten.

8. Kokousaika ei sovi?

Ota yhteyttä oman ikäkauden ikäkausivastaavaan ja kysy mahdollisia muiden ryhmien kokousaikoja.

Yhteystiedot löytyvät täältä.

9. Saako rahat takaisin, jos ei pääsekään johonkin tapahtumaan vaikka on jo ilmoittautunut?

Lähdemme aina siitä olettamuksesta, että retkelle ilmoittautuminen on sitova. Jos osallistumisen peruttaminen tulee kovin myöhään, on rahat jo usein käytetty retken ruokaan tai muuhun ohjelmamateriaaliin. Tällöin rahoja on mahdotonta palauttaa.

Ilmoittautuessasi tapahtumaan sitoudut maksamaan osallistumismaksun, joten joudumme perimään retkimaksun, vaikka peruisit osallistumisesi, jos hankintoja retkeä varten on jo tehty.

Retken/tapahtuman ollessa osallistujille ilmainen lippukunta maksaa yleensä kaikki kulut. Tällöin jos perut osallistumisesi, eikä sinulla ole lääkärintodistusta, perimme sinulta osallistumismaksun (retkistä yleensä noin 10 €). Tällä tavalla haluamme varmistaa, että myös ilmaisille retkille ilmoittaudutaan sitovasti.

Rahat retkistä ja leireistä saa kuitenkin sairastapauksissa takaisin lääkärintodistusta vastaan.

10. Saavatko vanhemmat rahaa lasten kuljettamisesta retkille?

Emme kerää emmekä maksa bensarahaa kuljetuksista. Toivomme vanhempien osallistuvan kuljetuksiin mahdollisuuksien mukaan.

11. Mitä partiovakuutus kattaa?

Partiovakuutus sisältää korvaukset retkillä ja muissa partiotapahtumissa sattuneisiin onnettomuuksiin. Partiovakuutus ei sisällä tavaroille sattuneita tuhoja. Partiovakuutus on aina toissijainen. Lisätietoja osoitteesta http://wiki.partio.net/Partiovakuutus. Lisätietoja myös ottamalla yhteyttä: IF puh. 010 515 200 / Järjestövakuutus n:o 0008547410 tai Suomen Partiolaisten keskustoimisto puh. (09) 8865 1100. (faksi (09) 8865 1199; info@partio.fi; Töölönkatu 55, 00250 Helsinki)

12. Militarismi?

Partiolla ei ole mitään tekemistä militarismin kanssa, vaikka marssimme riveissä paraatissa tai voit nähdä maastopuvun partiolaisen päällä. Maastopuvut ovat käytännöllisiä metsässä retkeiltäessä.

13. Milloin pääsee viiden tähden kenraaliksi?

Aku Ankan partioharrastus eroaa hieman omastamme. Perusidea on sama: retkeily, luonnontuntemus ja ”hyvät työt”. Asut, ansiomerkit, arvonimet ja muut nimitykset eroavat osittain. Meillä ei ole esim. kenraaleita, S.O.P.P.A.K.A.T.T.I.L.A-nimityksiä, karvaisia hattuja joissa on häntä (sellaisen voi toki itse hankkia) eikä tuomenmarjoja. Eikä ole olemassa kaiken kattavaa sudenpentujen käsikirjaa.

14. Minkä ikäinen on vanhempi johtaja?

Vanhempi johtaja on täysi-ikäinen (18v) johtaja, jolla on paljon retkeily- ja johtamiskokemusta. Vanhempi johtaja on suorittanut ainakin Ensiapu I-kurssin sekä vartionjohtaja-kurssin (ennen 2010) tai ryhmänohjaaja-kurssin (jälkeen 2010).

Vanhempi johtaja lähtee retkille huolehtimaan retkien turvallisuudesta sekä tukemaan nuorempia johtajia. Retkiä koskevissa asioissa ottakaa yhteyttä ensisijaisesti vartion omiin johtajiin.

Etkö löytänyt kysymääsi?

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy!